Demokratik Sol Parti Başkanlık Kurulu, 17 Nisan 2025 tarihinde, Genel Başkanımız Sayın Önder Aksakal’ın başkanlığında toplanmıştır. Toplantıda ülke gündemine ilişkin gelişmeler ele alınmış; mevcut siyasi ve toplumsal konular kapsamlı şekilde değerlendirilmiştir. Toplantı sonucunda, aşağıda yer alan bildirinin kamuoyu ile paylaşılmasına karar verilmiştir.
“Emperyalizmin dört koldan saldırdığı Kıbrıs yeni bir oldu-bitti ile karşı karşıyadır.
2004 yılında GKRY’nin Kıbrıs’ın tümünün hükümeti olarak kabul edildikten sonra yine bir defakto kararla AB’ne üye yapılması sonrası yaşanan sıkıntılar bugün önümüzde dururken TDT’nun dört üyesinin GKRY’nde Büyükelçilik açması kararı karşısında sessiz kalınamaz.
Başta Türkiye Cumhuriyeti olmak üzere TDT bir bütünlük içinde davranmalıdır.
AB’ile kurulacak ilişkilerde Kıbrıs konusu bir pazarlık önşartı olamaz.
Türkiye Avrupa ile Asya arasında önemli bir transit merkezidir. Kardeş ülkeler olarak kabul ettiğimiz Türk Devletleri Topluluğu üyesi dört devletin sınırlı ekonomik çıkarları uğruna almış oldukları bu siyasi kararını Türkiye Cumhuriyetini ve Türk milletini arkadan hançerlemek olarak değerlendiriyoruz.
Türkiye ve TDT yeni bir Annan Planı kumpasına gelmemelidir.
Herkes Kabul etmelidir ki Kıbrıs’ta tek çözüm yolu iki devletli bir egemen eşitliğin ve eşit statünün tanınmasıdır. Aksi taktirde KKTC’nin Türkiye Cumhuriyeti ile bütünleşmesi kaçınılmaz olacaktır.
Unutulmamalıdır ki, Türkiye bugün itibariyle hala daha Kıbrıs adasının üç Garantör devletinden biridir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”